Taalontwikkeling

Juist tussen twee en vier jaar leren kinderen heel veel woorden en gaan ze zinnen bouwen. Voor kinderen die thuis weinig of geen Nederlands spreken, is de peuterspeelschool van extra groot belang als voorbereiding op de basisschool. Daarnaast is het erg belangrijk dat ouders in hun eigen taal met hun kinderen praten én voorlezen of zingen.

VVE: zó gaat uw kind goed voorbereid naar de basisschool!

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE): wat is dat eigenlijk en waarom is het goed uw kind te laten deelnemen aan VVE?

De ontwikkeling van uw peuter kunt u extra stimuleren door hem/haar naar een VVE-peuterspeelschool of -kinderdagverblijf te laten gaan. Daar wordt gewerkt met een speciaal speel- en leerprogramma, zodat uw kind op vierjarige leeftijd klaar is voor de stap naar de basisschool. Op het consultatiebureau wordt met u besproken of uw kind in aanmerking komt voor een VVE-verwijzing.

Meer weten? Ga dan naar klaarvoordestarthaarlem.nl. Op de site kunt u ervaringen van andere ouders lezen. Ook vindt u er tips voor thuis en een overzicht met locaties bij u in de buurt. Een film laat zien hoe een ochtend/middag op een VVE peuterspeelzaal of -kinderdagverblijf eruit ziet.

VVE-peuterspeelscholen

Zes van onze peuterspeelscholen gebruiken daarvoor een speciale methode zoals Puk en Ko. Deze taalmethodes worden VVE-programma’s genoemd. VVE is de afkorting van voor- en vroegschoolse educatie. Deze programma’s zijn overigens niet alleen bedoeld voor kinderen met een mogelijke taalachterstand, ze ondersteunen alle peuters in elke stap in hun ontwikkeling.

sven-brandsma-Nqv93VRcH18-unsplash