We zien het Rozenprieel veranderen

“Ik mocht van mijn moeder tot de derde verkeersdrempel, verder de wijk in vond ze te gevaarlijk.” Tjerk groeide op in de Korte Poellaan, toen door andere bewoners van het Rozenprieel de goudkust genoemd. Nu woont hij met drie studenten in de Klaverstraat, om de hoek bij buurtcentrum De Tulp en hartje Rozenprieel. “Een project van gemeente Haarlem en Ymere. We wonen gratis, als tegenprestatie initiëren en organiseren we activiteiten in de wijk, in nauwe samenwerking met verschillende medewerkers van Haarlem Effect.” (Op de foto v.l.n.r. Ragna, Marijke, Tjerk en Teo)
Nieuwe website voor de buurt
“Zoals nu de wijkraadsverkiezingen, erg leuk. En we werken hard aan Rozenprieel.nu, de nieuwe website voor de buurt.” Er is veel veranderd in het Rozenprieel. Vroeger een volkswijk waar hele families naast elkaar woonden, nu is dat veel meer gemengd. Jonge gezinnen uit Haarlem en Amsterdam kopen steeds vaker een huis in het Rozenprieel en er is een grote Turkse gemeenschap. “Ja, dat zou een volgend project kunnen zijn.” Tjerk knikt bevestigend.


Divers en multicultureel
De Turkse gemeenschap heeft weinig contact met de andere bewoners in de wijk en Tjerk heeft naast sociologie een jaar Turks gestudeerd. “Ik spreek het niet vloeiend, maar een gesprek voeren is geen enkel probleem.” Divers en multicultureel. Ragna Stegenga van Haarlem Effect bevestigt dat beeld. Zij werkte jaren als jeugdwerker door heel Haarlem en is nu opbouwwerker in het Rozenprieel. “Samen met Ingrid Swakman, mijn collega.”


Bewoners verbinden
Het Rozenprieel is een aandachtswijk. Haarlem Effect werkt daar in opdracht van gemeente Haarlem en samen met Ymere. “Het woon- en leefklimaat van een wijk verbeteren is een proces van jaren. Je gezicht laten zien, vertrouwen winnen. Bewoners verbinden, in contact brengen met elkaar en (bestaande) initiatieven verder helpen.” Het project Lekker en Gezond Eten in het Rozenprieel is een mooi voorbeeld. Een initiatief van Teo, geboren en opgegroeid in het Rozenprieel.


Iedere vrijdag een maaltijd voor zo´n 20 tot 40 personen
Samen met zijn vriendin Marijke en deelnemers van EcoSol bereidt Teo iedere vrijdag een maaltijd voor zo’n 20 tot 40 bewoners van het Rozenprieel. Vrijwilligerswerk. “We beginnen op donderdag thuis, met taarten bakken. Vrijdag gaan we eerst langs bij markten, buurtbewoners en volkstuinen. Om ongeveer 11.00 uur zijn we in De Tulp en de hele dag druk bezig. Om 18.00 uur stromen de gasten binnen en rond 21.30 uur is alles opgeruimd en zijn we klaar.”


Niet alles lukt, maar we zijn op de goede weg
Teo en Marijke stralen als ze over hun initiatief vertellen. Ze hebben nog veel meer ideeën. “Mensen verbinden en betrekken bij de buurt, dat is waar ze energie van krijgen.” Ragna knikt instemmend. “We zien het Rozenprieel veranderen. Niet alles lukt, maar we zijn op de goede weg. We praten met bewoners. Wat willen jullie en hoe maken we van het Rozenprieel een nog leukere buurt. Het kost tijd en energie, maar het werkt. Dat zien we ook in andere wijken waar Haarlem Effect actief is.”