''

Vrijwilligerswerk live weer sterk!

Bij een centrum van Digitaal Sterk! kunnen mensen normaal gesproken spontaan binnenlopen met hun digitale vragen, maar deze locaties werden tegelijk met de bibliotheken en buurthuizen gesloten tijdens de laatste lockdown. “In september 2020 waren we nog open met allerlei maatregelen - de bibliotheek in Schalkwijk had de ruimte waar wij werken goed en veilig ingericht - maar met de lockdown in december zijn we noodgedwongen overgestapt naar telefonisch contact. Dat was voor veel mensen lastig, juist omdat ze nu nog vaker merkten hoe onhandig het is om digitaal niet aan alles mee te kunnen doen. Denk daarbij aan whatsappen of facetimen, maar ook gewoon iets opzoeken op internet. En sommige deelnemers konden thuis niet goed verder oefenen met hun programma, dat we met hen op maat hadden gemaakt. Zij vinden het juist fijn als we nog even meekijken voor ze op een knop drukken.” Gilles is daarom heel blij dat de centra van Digitaal Sterk! weer open zijn. Iedereen kan daar op afspraak komen oefenen of vragen stellen, meestal nemen de bezoekers hun eigen laptop, telefoon of tablet mee. Hij werkt nu bijna een jaar bij Digitaal Sterk! en weet zelf ook niet altijd alle antwoorden, maar dan zoekt hij het op met de deelnemer. Dat doet hem denken aan zijn werk in het onderwijs, waar hij ook altijd zijn leerlingen stimuleerde om zoveel mogelijk zelf te doen. Nu hij met pensioen is, kan hij deze vaardigheden kwijt in zijn werk als vrijwilliger.

Iris Vleeming van Haarlem voor Elkaar/VWC beaamt dat er sinds het uitbreken van corona veel beweging is geweest in vrijwilligersland. "Veel organisaties moesten tijdelijk sluiten en vrijwilligers konden daardoor niet of amper hun vrijwilligerswerk doen. Inmiddels mag er gelukkig weer wat meer en zien we dat organisaties hun activiteiten weer gaan oppakken. We roepen dan ook alle Haarlemmers, die het leuk vinden om weer lekker aan de slag te gaan en zich willen inzetten voor een ander, op om zich bij ons te melden. Je kunt langskomen in de winkel aan de Gedempte Oude Gracht 20, maar je kan ook eerst even kijken op onze site. Er staan weer allerlei leuke vacatures op www.haarlemvoorelkaar.nl. In het groen, bij zorginstellingen, in musea en jongerencentra, voor elk wat wils dus!”

Gilles sluit hierbij aan, want het is een mooi voorbeeld van de huidige digitale maatschappij, dat passend vrijwilligerswerk wordt aangeboden via een website waar je makkelijk kan zoeken en je voorkeuren kunt opgeven. “Als we door de ontwikkelingen dan toch worden gedwongen om steeds meer digitaal te regelen en communiceren, dan kunnen we het maar beter gezellig en leuk maken om dit te leren. Ook wij zijn op zoek naar meer vrijwilligers, en hebben een vacature staan op deze site.”