Trefpunt `t Trionk - een begrip in Haarlem-West

Een begrip in Haarlem-West

“Maandag is de drukste dag, dan is hier van alles te doen. De huiskamer, de creaclub, koersbal, de lunchmaaltijd, Franse en Engels les, enz.” Mirjam is sociaal-cultureel werker bij Trefpunt ’t Trionk. “16 uur per week en daarnaast 12 uur per week bij het Sociaal Wijkteam. Die twee functies lopen behoorlijk in elkaar over, soms moet ik zelf even denken welke pet ik op heb.” Trefpunt ’t Trionk is een begrip in Haarlem-West. Vooral ouderen lopen er in en uit. “En vrijwilligers, ook die zijn altijd welkom.”
 

Hier ben ik onder de mensen

Er wordt van alles georganiseerd, maar ontmoeten - samen zijn -  is waar het echt om gaat, ouderen voelen zich vaak eenzaam. Mevrouw de Jong bijvoorbeeld, zij is 89 en al 8 jaar een trouwe bezoeker van Trefpunt ‘t Trionk. “Ik kom naar de huiskamer, op dinsdag en donderdag. We praten, drinken koffie, doen spelletjes en lunchen samen. Jeu de Boules, sjoelen, kaarten, enz. Van ’s ochtends 10 tot ’s middags twee. Gezellig hoor!”

“Het weer thuiskomen, dat is lastig. Dan zet ik maar snel de tv aan. Oud worden is leuk, maar het alleen zijn…” Ze lacht terwijl ze dit zegt, maar oogt niet blij. “Hier bij ’t Trionk ben ik onder de mensen, we hebben een leuk groepje met elkaar, één man en de rest vrouwen. Ja, dat gaat zo.” Na het overlijden van haar man kreeg ze van haar huisarts het advies om naar Trefpunt ’t Trionk te gaan.
 

Zoefzoef

Ze wordt door vrijwilliger Dinie iedere dinsdag en donderdag opgehaald en weer thuisgebracht. “Al acht jaar. Geweldig, zonder haar zou ik hier niet kunnen zijn. De afstand is te groot om te lopen en fietsen durf ik niet meer.” Wat mevrouw De Jong niet weet is dat ’t Trefpunt Trionk ook de thuisbasis is van vervoersdienst ZoefZoef. De vrijwilligers rijden af en aan in de goed herkenbare witte wagentjes. Mocht dat nodig zijn dan halen zij mevrouw De Jong graag op. In de grote zaal zitten een aantal mensen om  een tafel. De cursus line dance begint zo, vandaar.

Verbindende functie

Vrijwilliger Marjolein Schultheiss zorgt voor thee en koffie. “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan. Eerst in het Badhuis en nu hier bij ’t Trionk. Op maandag zorg ik samen met Hans voor thee en koffie, maak her en der een praatje en ontvang mensen die hier voor de eerste keer binnenlopen. Daarnaast leid ik hier namens Women Inc. de Tafelgesprekken. Verbinden, mensen met elkaar in contact brengen, dat is zó belangrijk!” Trefpunt ’t Trionk heeft die verbindende functie, niet alleen voor oudere generaties.

Teveel om op te noemen

Zo is Trefpunt ‘t Trionk iedere vrijdagavond de vaste clublocatie van Schaakvereniging Kennemer Combinatie. Volgens jeugdleider Olof van der Duijs een perfecte plek. “Vrijdag vanaf kwart voor zeven, eerst de jeugd en dan volwassenen. We trainen in meerdere ruimtes en de jeugd kan tijdens de pauze lekker buitenspelen. We spelen meesterklasse, de eredivisie van het schaken. Met 7-voudig Nederlands kampioen en wereldtopper Loek van Wely als kopman.” Het is duidelijk, er gebeurt veel in Trefpunt ’t Trionk. Teveel om hier te noemen. Maar loop gerust eens binnen en laat u verrassen, u bent van harte welkom!