''

Krachtproef in Haarlem zet opbouwwerk in de schijnwerpers

Van donderdag 7 t/m zaterdag 9 april vindt in Haarlem Krachtproef 2022 plaats: een uniek festival voor opbouwwerkers en community builders uit alle hoeken van Nederland en ook België. Krachtproef is een groeiend kennisplatform van professionals die werken in de samenlevingsopbouw en jaarlijks de kracht van opbouwwerk in de schijnwerpers zetten om elkaar te inspireren en zich verder te kunnen ontwikkelen. Dit jaar gaan de deelnemers op bezoek bij wijkprojecten waarin opbouwwerkers van welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK Haarlem succesvol samen optrekken met buurtbewoners en samenwerkingspartners. Daarnaast wordt Krachtproef in Haarlem georganiseerd met onder meer Gemeente Haarlem, Buurtsessies, Juttersgeluk, Delftwijk Hand in Hand, R.K. Parochiegemeenschap Schoten en diverse inwoners. Kijk voor meer informatie over Krachtproef op www.krachtproef.org.
 
Leergierig
Haarlem Effect en DOCK Haarlem zien de komst van Krachtproef naar Haarlem als een mooie gelegenheid om het opbouwwerk in de stad onder de aandacht te brengen en als inspiratiebron te gebruiken voor opbouwwerk in het algemeen Dit idee kreeg vorm door initiatiefneemster en opbouwwerker van DOCK Haarlem Antsje Zeldenrust: “Er gebeurt in Haarlem zo ontzettend veel op het gebied van opbouwwerk: het leek me geweldig en waardevol om dat te mogen delen met een diverse groep vakgenoten die net als ik leergierig zijn.” Het openingswoord is aan inwoner Marcella van Vloten die een bijzonder verhaal vertelt over de invloed van opbouwwerk in haar leven en burgemeester Jos Wienen zal op vrijdag onderdeel uitmaken van het festivalprogramma. Verder zijn er inspirerende keynote sprekers, praktijkworkshops en wijkbezoeken in Haarlem en Zandvoort waarbij er onder andere aandacht is voor de vergroening van de Indische Buurt en de wijkaanpak in de Transvaal.
 
 
Opbouwwerk
Opbouwwerk is een tak van sociaal werk die niet bij iedereen bekend is. Toch is het vaak het cement van een stevige en leefbare stad. Als stille kracht zijn opbouwwerkers onder meer behulpzaam bij het organiseren van een prettige en veilige leefomgeving, met bewonersinitiatieven in de hoofdrol. Investeren in mensen, waarbij thema’s als schuldenproblematiek, onveiligheid, ondermijning, eenzaamheid en gezonde leefstijl de boventoon voeren, worden niet altijd opgelost door je alleen op het individu te richten: de omgeving doet er ook toe. De opbouwwerkers van Haarlem Effect en DOCK Haarlem kennen de Haarlemse buurten en wijken tot in de haarvaten en sluiten aan op de vragen en wensen van bewoners en wat daarbij urgent voor hen is. Door hun kennis van de wijk kunnen opbouwwerkers contacten en dwarsverbanden leggen die anders misschien onbenut zouden blijven. En dat is precies de kracht van het opbouwwerk: bewoners helpen om succesvol te zijn.
 
Contact
Wil je meer informatie over opbouwwerk of wil je in contact komen met een opbouwwerker in jouw buurt? Nerm contact op met Haarlem Effect via telefoonnummer 023 532 25 47, of e-mailadres info@haarlemeffect.nl. Of neem contact op met DOCK Haarlem via telefoonnummer 088 855 51 75, of e-mailadres haarlem@dock.nl. 

De deelnemers van Krachtproef bij een voorgaande editie

De deelnemers van Krachtproef bij een voorgaande editie