''

Kijk daar heb je Josse! - Zoefzoef Haarlem

“Ze krijgen van ons een pluim!” Meneer en mevrouw Halsema wonen in Schalkwijk en reserveren de ZoefZoef een paar keer per week. Het door vrijwilligers bestuurde wagentje brengt ze overal. Ziekenhuis, Fysio, winkelcentrum, wijkcentrum De wereld, enz. Het Oog Medisch Centrum in Haarlem-Oost ligt helaas net buiten de actieradius. “Mijn man heeft zijn rijbewijs ingeleverd, het ging niet meer. De ZoefZoef kwam voor ons op het juiste moment.”
 
Mevrouw Loning woont in de Vijfhoek en is een minstens zo tevreden klant van de ZoefZoef. Ze wordt iedere dag om 11.00 uur opgehaald en samen met haar hond plus rollator naar de Haarlemmer Hout gebracht. “Daar wandel ik een uurtje en om 12.00 uur rijdt de ZoefZoef me weer naar huis. Heerlijk! Ik ken alle chauffeurs en zij kennen mij. Kijk, daar heb je Josse! Zoals gewoonlijk keurig op tijd!” 
 
 
De ZoefZoef is een initiatief van sociaal onderneemster Femke Nannes en haar project wordt van harte ondersteund door o.a. Haarlem Effect. De ZoefZoef voegt echt iets toe voor ouderen die geen eigen vervoer hebben. De actieradius van de elektrische wagentjes is ±5 km. Die afstand is te klein voor de Regiotaxi en de bus komt niet aan huis. De ZoefZoefs rijden nu in Schalkwijk en Haarlem Zuidwest maar Femke kijkt verder. “Binnen twee jaar actief in heel Haarlem, dat zou mooi zijn!”
 
De proeffase loopt tot april, dan wordt de balans opgemaakt. “Met de huidige klanten en inmiddels tien vrijwillige bestuurders ben ik tevreden, maar ik wil meer. Uitbreiden. Meer ZoefZoefs, meer vrijwilligers, software om de ritten te plannen, de organisatie optimaliseren, enz.” Femke onderneemt en is op zoek naar financiële middelen om haar plannen met de ZoefZoef mogelijk te maken. “Hoe? Daar praat ik over met Veronique de Kwant van Haarlem Effect.” 
 
“Dat vind ik zo fijn van Haarlem Effect. Ze zijn een belangrijke partner, maar hebben zich de ZoefZoef niet toegeëigend. Dat geeft ruimte voor andere partijen. Een breder draagvlak en continuïteit, dat is wat de ZoefZoef nodig heeft. We vullen een behoefte in, dat zie je ook bij gelijksoortige projecten in andere steden. Niet alleen wat het vervoeren van mensen betreft, de ZoefZoef heeft ook een maatschappelijke functie. Samen met de vrijwilligers zorgen we ervoor dat ouderen niet vereenzamen en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Hoe mooi is dat?!” 
 
Kijk voor meer informatie of het aanvragen van een rit op: https://zoefzoefhaarlem.nl/