Terug naar alle berichten

Deniz krijgt hier een goede basis voor school straks

Op de speelgroepen van Haarlem Effect komen kinderen en hun (groot)ouders wekelijks om samen te spelen, te zingen en te lezen. Het is voor veel kinderen die van huis uit geen Nederlands spreken, een leuke manier om de taal te leren en met andere kinderen te spelen. Ook voor ouders is het onderlinge contact fijn.

Voor Songül en haar zoontje Deniz betekent de speelgroep van Haarlem Effect heel veel. “Wij hebben hier in Nederland verder geen familie, dus Deniz was veel alleen. De speelgroep was de eerste stap ‘naar buiten’ voor mijn zoon, daar kon hij lekker spelen met andere kinderen en werd hij voor het eerst voorgelezen uit een Nederlandstalig boek. Hij heeft er de namen van dieren geleerd, kleuren en vormen. Maar ook mij heeft het veel gebracht: ik leerde er andere ouders kennen en kon met nieuwe mensen Nederlands praten. Ik ben nog altijd blij dat mijn consultatiebureau mij vertelde over de speelgroep.”

Kort na het uitbreken van corona ging alles dicht, ook de peuterspeelscholen in Haarlem, waar Deniz net mee begonnen was. “Deniz vond het eerst wel lekker zo, de hele dag thuis, geen gedoe met twee talen. Maar ik vond het wel zwaar om hem de hele dag te moeten vermaken. Ook voor Deniz werd het op een gegeven moment toch wel saai, steeds weer hetzelfde boekje en hetzelfde speelgoed, geen vriendjes. We waren allebei ontzettend blij dat Deniz’ begeleidster Ezgi bij ons kwam – met mondkapje! – om met Deniz te spelen en te lezen. En Ezgi liet een knutselwerkje achter, zodat we op een ander moment verder konden knutselen. Zo raakte hij niet achter. En toen Deniz na twee weken weer terug naar de peuterspeelschool mocht, maar de coronamaatregelen net weer werden aangescherpt, bleef Ezgi elke week online contact met hem houden. Daarmee krijgt hij een goede basis voor school straks en kan hij daar een goede start maken.”

Deel dit artikel