Cupcakes maken of tafeltennissen

“Rick, weet jij waar de gardes voor de mixer zijn?” Geen idee, ook Voor Rick is de keuken van buurtcentrum De Til onbekend terrein. Hij - jongerenwerker in dienst van Haarlem Effect – kijkt zoekend om zich heen. Het is meidenmiddag, door Rick georganiseerd. De meiden, tussen de 10 en 13 jaar oud, zijn door hem in twee groepen gedeeld. Cupcakes maken of tafeltennissen, straks wisselen ze.”

Ergens heen
De zoektocht naar de gardes is inmiddels geëindigd, een van de meiden heeft thuis een mixer met gardes opgehaald. Meestal wordt de meidenmiddag begeleid door een collega. Zij is ziek, nu is er alleen een stagiaire en Rick springt even in. “Geen probleem, jongerenwerk is veelzijdig. Mijn gebied is Haarlem Zuid-West, met buurtcentrum De Til als werkplek en thuisbasis. Als ik niet hier ben, dan ben ik ergens heen.”

“Op straat, contact maken met jongeren, vragen hoe het met ze gaat. In gesprek met collega’s en organisaties die met jongeren te maken hebben. Activiteiten organiseren. Als jongerenwerker ben je eigenlijk nooit klaar.” Rick heeft bewust gekozen voor jongerenwerk. “Gisteren was ik op het Haarlem College. We zijn daar minimaal één keer per week. Low profile, niet te opdringerig. Contact maken, praten met jongeren, over waar ze welkom zijn en wat ze kunnen doen in hun vrije tijd.”

Eenzaamheid is een probleem
“Superleuk, zo zijn we met veel dingen bezig. Een zaalvoetbaltoernooi organiseren, vrijdagavond in de Til, pitchen op basisscholen, freerunning, enz. Daarnaast maak ik twee of drie keer per week een rondje door Haarlem Zuid-West. Als ik jongeren zie, ga ik met ze in gesprek.” Rick werkt 32 uur per week, op vrijdag gaat hij naar school. Een opleiding grafisch ontwerper, in Amsterdam. “Leuk, en ik kan het ook weer in mijn werk gebruiken. Zoals flyers maken voor de activiteiten die we organiseren.”

“Ik schilder in m’n vrije tijd, abstract. Misschien kan ik dat combineren met grafisch ontwerp. Mijn toekomst? Jongeren leven nu in een andere tijd. Ze zijn opgegroeid met internet, leven op hun mobiele telefoon. Geen idee of ik die connectie kan blijven maken. Jongerenwerk is in beweging, Eenzaamheid is een probleem. En internet. Digitaal pesten, nepnieuws, YouTube, Instagram. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Kan ik dat bijhouden en wil ik dat. Misschien ga ik wel meer richting organiseren, leidinggeven…”

Hoe mooi is dat?!
Een groepje jongens komt buurtcentrum De Til binnenrennen. “He mannen! Leuk dat jullie er zijn, maar het is meidenmiddag. Morgenmiddag zijn jullie aan de beurt.  Wonen jullie in de buurt?” De jongens zitten op basisschool de Peppelaer, in hetzelfde gebouw als buurtcentrum De Til. “Kijk daar.” Rick wijst door de gang. “Hier zit ook het consultatiecentrum JGZ. Via hen krijgen we ook weer jongeren over de vloer. En binnenkort verhuist Chef Debuut van het Badhuis naar buurtcentrum De Til! Een project van Stichting Drop Inn, voor jonge statushouders en Nederlandse jongeren met een afstand tot de maatschappij. Een sociaal kookproject, want eten verbindt.” Rick is in zijn element, raakt niet uitgepraat over zijn werk. Hoe mooi is dat?!