Jongerenwerk is in beweging

Jongerenwerker Rick werkt in Haarlem Zuid-West, met buurtcentrum De Til als werkplek. Jongerenwerk is heel dynamisch. De ene keer val je in voor een collega en draai je een meidengroep, de andere keer geef je voorlichting op een school. Rick:“Gisteren was ik op het Haarlem College. We zijn daar minimaal één keer per week. Low profile, niet te opdringerig. Contact maken, praten met jongeren, over waar ze welkom zijn en wat ze kunnen doen in hun vrije tijd.”


Maar ook het organiseren van een zaalvoetbaltoernooi, vrijdagavond in de Til, pitchen op basisscholen, freerunning staat in zijn takenpakket. Rick: “Daarnaast maak ik twee of drie keer per week een rondje door Haarlem Zuid-West. Als ik jongeren zie, ga ik met ze in gesprek.” Rick werkt 32 uur per week, op vrijdag gaat hij naar school. Een opleiding grafisch ontwerper, in Amsterdam. “Leuk, en ik kan het ook weer in mijn werk gebruiken. Zoals flyers maken voor de activiteiten die we organiseren.”

“Ik schilder in m’n vrije tijd, abstract. Misschien kan ik dat combineren met grafisch ontwerp. Mijn toekomst? Jongeren leven nu in een andere tijd. Ze zijn opgegroeid met internet, leven op hun mobiele telefoon. Geen idee of ik die connectie kan blijven maken. Jongerenwerk is in beweging, Eenzaamheid is een probleem. En internet. Digitaal pesten, nepnieuws, YouTube, Instagram. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Kan ik dat bijhouden en wil ik dat. Misschien ga ik wel meer richting organiseren, leidinggeven…”