ZoefZoef

Haarlems vervoersinitiatief genomineerd door ANWB-fonds

Hebt u de ZOEFZOEF al gezien? Het elektrische autootje verzorgt sinds kort ritten op aanvraag voor mensen die minder mobiel zijn. Sinds enkele weken rijdt de ZOEFZOEF in Schalkwijk en per september zal het ook gaan rijden in Zuid-West. En ook landelijk is er aandacht want het duurzame vervoersinitiatief is genomineerd voor een prijs.

De ZOEFZOEF is een compact elektrisch vervoermiddel voor 4 personen en rijdt korte afstanden in en rondom de wijk. De shuttle rijdt op aanvraag en instappen kan direct voor de deur. Ook rolstoel en/of rollator kunnen mee. Het initiatief is een samenwerking tussen sociaal ondernemer Femke Nannes met welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK en met ondersteuning van de Rabobank Stimulerings Fonds.

Haarlem Effect ziet dat het voor mensen die minder mobiel zijn lastig is om deel te nemen aan activiteiten in de buurt. Juist voor korte afstanden van een paar honderd meter tot een paar kilometer. Meer flexibel en zonder wachttijden. Ook voor een rit naar de kapper, fysiotherapeut en voor een bezoek aan vrienden of familie. De kosten bedragen 1,50 per rit. DOCK is gestart met een team van 10 vrijwillige chauffeurs en ritplanners in Schalkwijk en ziet het enthousiasme in de wijk groeien. Het Rabobank Stimulerings Fonds wil graag lokale maatschappelijke initiatieven in Haarlem en omstreken steunen. Commissielid Eduard Leutscher ‘Deze innovatie past helemaal bij de huidige tijdsgeest om met duurzame mobiliteitsoplossingen te komen voor iedereen’.

Gezamenlijk willen de deelnemende partners toewerken naar een stedelijke vervoersorganisatie voor kleinschalig elektrisch vervoer. Dat betekent dat er tijdens de pilot die tot eind 2018 loopt van alles moet worden ontwikkeld. Denk aan het plannen van ritten, het opladen en onderhoud, een strippenkaart en betalingssysteem, rijden van ritten naar dagbesteding, etc.

Bijzondere lokale initiatieven die o.a. duurzaam vervoer bevorderen of de mobiliteit verbeteren voor groepen mensen die noodgedwongen minder mobiel zijn, kunnen door het ANWB Fonds genomineerd worden voor een financiële bijdrage. ANWB-leden kunnen ZOEFZOEF ondersteunen door HIER te stemmen.


Wil je meer weten?

Zowel voor de functie van chauffeur als ritplanner is Haarlem Effect op zoek naar enthousiaste mensen om het team te versterken. We bieden een leuke vrijwilligersbaan op één of enkele dagdelen, contact met andere chauffeurs en ritplanners, veel waardering en ruimte voor eigen talent en ideeën. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op via haarlemshuttle@gmail.com

Wil je meer informatie over het project?

U kunt de projectinformatie verder lezen in deze pdf. Neem contact op met Femke Nannes, projectleider ZOEFZOEF via haarlemshuttle@gmail.com of 0644159272